Merhaba arkadaşlar bu yazımda sizlere WMware sanallaştırma
yazılımı aracılığıyla sanal bir makine nasıl kurulur bundan bahsedeceğim.
Kurulum için en popüler ve mükemmel olan Linux sürümlerinden biri olan Ubuntu’yu
tercih edeceğim. Aslında, Linux sürümlerinin hemen hemen hepsi gayet
performanslıdır.
Öncelikle kuruluma başlamadan önce http://downloads.vmware.com/d/info/desktop_end_user_computing/vmware_workstation/8_0
linkinden WMware Workstation en sürümü indirip bilgisayarınıza kurmanız
gerekmektedir.
Ardından WMware’ı çalıştırdığınızda
açılan ekranda aşağıdaki resimde görüldüğü gibi yeni bir sanal makine
yaratabilirsiniz.
Sanal Makine Kurulum Adımları ...
Ardından sanal makine ile ilgili ayarların yapılmasına sıra geldi. Öncelikle ISO veya bootable CD yolunu isteyen bir ekran gelecektir. ISO dosyasının veya bootable CD'nin takılı olduğu yol seçilir.
Ardından sanal makineye giriş için kullanıcı bilgileri istenecektir.Bunlar istenilen şekilde doldurulur.
Sanal makinenin ismi girilir.
Bütün bu işlemler bittikten sonra sanal makinenin harddisk kapasitesinin belirlenmesine sıra geldi. Burada dikkat edilmesi gereken husus şudur; vereceğiniz harddisk boyutu bilgisayarın kalıcı diskinde bulunan boş alanı geçmemelidir. Aksi takdirde kurulum esnasında hata alınır. Aynı zamanda RAM miktarı içinde bilgisayarınızın RAM miktarını aşacak boyutlar verilmemelidir.
Son olarak sanal makineye ait özellikler penceresi gelir. Bu kısımda "Finish" butonuna tıklanarak kurulum tamamlanır. Ardından WMware restart edip, Ubuntu'nun kurulumuna geçer.
Ubuntu Kurulum Adımları ...
Ubuntu kurulumuna geçildiğinde lütfen adımlar esnasında sabırlı olup, her adımın tek tek bitirilmesini bekliyiniz. İlk olarak kurulum ekranı aşağıdaki gibi gelecektir.
Ardından dil ve klavye ilgili ayarlar penceresi gelecektir. Bu kısımda ben Türkçe dil seçeneğini seçtim.
Ubuntu'nun otomatik download işlemleri aşaıdaki gibi devam edecektir. Bu adımlarda elle müdahale gerektiren kısımlar yoktur.
Ubuntu kurulumu bu şekilde tamamlanmış olacaktır. Kurulum yapılırken bütün herşey otomatik olarak sistem tarafından kuruldu. Fakat Disk bölümlemesini elle yapacak olan arkadaşlar için önemli bir uyarıda bulunmak doğru olacaktır. Disk bölümlemesini el ile yapıyorsak, bize hangi bölüme ne kadar ayırmamız gerektiğini ve hangi tipte bir sabit disk alanı olacağını soracaktır. FREE SPACE miktarınızı Swap ve Ext4 alanları için ayırınız. Bu ayırma işleminde SWAP alanına 2 GB civarında bir miktar veriniz. Ext4 için ise geri kalan bütün boş alanı verebilirsiniz, ayrıca sizden bir dizin belirtmenizi isteyecektir. Açılır menüden "/" dizinini seçiniz, bu kök dizindir. Swap ve Ext4 ne anlama geliyor ?
Swap Alanı : İşletim sistemini kullanırken RAM'de yeterli miktarda kullanılır alan kalmadığında, kurulum yapılırken ayırmış olduğunuz Swap alanını RAM gibi kullanmaya yarar. Kalıcı harddiskimizin belli miktarını RAM gibi okuma-yazma için kullanır. Tabiki RAM'e göre daha yavaş bir çalışması vardır.
Ext4 Alanı : Bu linux'un yeni nesil dosya sistemidir. Nasıl ki Windows kurulumunda NTFS veya FAT32 gibi dosya sistemleri seçiliyorsa, Linux için Ext4 en son ortaya çıkmış dosya sistemidir. Dileyenler Ext3 dosya sistemi ile de kurulum yapabilirler.
Bir makalemin daha sonuna gelmiş bulunuyorum. Bir sonraki makalemde görüşmek dileğiyle ...
Batuhan Düzgün
Bilgisayar Mühendisi
Endüstri Mühendisi